နှစ်သက်ဖွယ်ကောင်းသော မြန်မာနိုင်ငံ၏ အစားအစာများ
မြန်မာ့အစားအသောက်များသည်ထူးခြားသော လက္ခဏာရပ်များရှိပါသည်။ အိမ်နီးချင်း နိုင်ငံများ၏ ချက်ပြုတ်နည်းများ လွှမ်းမိုးနေသော်လည်း အစားအသောက်များတွင် ထူးခြား သော လက္ခဏာရပ်များရှိပါသည်။ မြန်မာအစားအစာများသည် များသောအားဖြင့် အသား၊ ငါး၊ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူအနှစ်တို့ကို အခြေခံပြီး ချက်ပြုတ်ကြပါသည်။ ဟင်းချိုအတွက် အရည်ကို လွယ်ကူရိုးရှင်းပြီး အသားနှင့်လိုက်ဖက်မည့် အချဉ် သို့မဟုတ် အချိုအစိမ့်ကို ပြုလုပ်လေ့ရှိကြပါသည်။လက်ဖက်ရွက်ကိုအချဉ်ဖောက်ပြီးပြုလုပ်ထားသော လက်ဖက်နှပ်ကို အဆာပြေအစားအစာအဖြစ် စားသုံးလေ့ရှိကြပါသည်။ ငါးနှင့် ချက်ထားသောဟင်းရည်တွင် ဆန်မှုန့်ကိုအရည်ဖျော်ပြီးပြုလုပ်ထားသောဆန်ခေါက်ဆွဲ (မုန့်ဖက်)နှင့်တွဲဖက်စားသုံးရသော မုန့်ဟင်းခါးမှာ မြန်မာနိုင်ငံ၏ အကျော်ကြားဆုံးသော အစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ မုန့်ဟင်းခါးကို မနက်စာအနေဖြင့် စားသုံးလေ့ရှိပါသည်။ အခြားနာမည်ကြီးပြီး အရသာရှိသော အစားအစာတစ်မျိုးမှာအုန်းနို့ခေါက်ဆွဲဖြစ်ပါသည်။အုန်းနို့ကိုအခြေခံပြီး ကြက်သားနှင့်ချက် ထား သော ခေါက်ဆွဲနှင့် တွဲဖက်စားသုံးရသော အစားအစာဖြစ်ပါသည်။
လက်ဖက်ရည်မှာ မြန်မာနိုင်ငံ၏ အဓိကသောက်စရာ ဖြစ်ပါသည်။ လက်ဖက်ရည်ဆိုင် ကောင်းကောင်းမှာထိုင်ပြီး လက်ဖက်ရည်သောက်ခြင်းသည် နေ့တစ်နေ့ကို စတင်ရန် ခွန်အား များရရှိလာရုံသာမက မိတ်ဆွေအချင်းချင်းပေါင်းသင်းဆက်ဆံရေးတွင်လည်း ကောင်းမွန် လာ နိုင်ပါသည်။ လက်ဖက်ရည်ပူပူလေးကို နွားနို့ပျစ်ပျစ်လေး ပေါင်းထည့်ပြီး သောက်ခြင်းက အရသာပိုမိုကောင်းမွန်လာစေပါသည်။ ထင်ရှားသော မြန်မာ့အချိုပွဲများ သည် ရိုးရှင်းပြီး အုန်းသီး၊ ပီလောပီနံ၊ ဆန့်မှုန်နှင့် အသီးများပါဝင်ပါသည်။ ပီလောပီနံ၊ ရေခဲစိမ်အုန်းနို့နှင့် ကောက်ညှင်းမှုန့်ကိုအရည်ဖျော်ပြီး သကြားအစာသွပ်ပြီး အပေါ်တွင် အုန်းသီးခြစ်ဖြူးထား သည့် မုန့်လုံးရေပေါ်တို့သည့်လူကြိုက်များသောအစားအစာများ ဖြစ်ကြပါ သည်။

လက်ဖက်သုပ်
ဒေသခံလူမျိုးတို့၏ အကြိုက်ဆုံးအစားအစာဖြစ်ပါသည်။ အချဉ်ဖောက်ထားသော လက်ဖက် ကို ပဲကြော်၊ နှမ်း၊ မြေပဲတို့နှင့် အရသာရှိသော ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်များနှင့် ပြင်ဆင် ထားပါသည်။ လက်ဖက်သည် မြန်မာနိုင်ငံတွင် ယဉ်ကျေးမှုအရ အရေးပါသောအရာ ဖြစ် ပြီး ရှေးအချိန်က စစ်ပွဲများတွင် ငြိမ်းချမ်းရေးကမ်းလှမ်းခြင်းအဖြစ်အသုံးပြုခဲ့ပါသည်။
မန္တလေးမြီးရှည်
မန္တလေးမြီးရှည်သည် မြန်မာနိုင်ငံ၏ အစားအစာများထဲမှ တစ်ခုအပါအဝင်ဖြစ်ပါသည်။ မန္တလေးမြီးရှည်နှင့်ပတ်သက်၍ ဆွေးနွေးရမည်ဆိုလျှင် ၎င်းအစားအစာသည် မန္တလေးဒေသ အစားအစာဖြစ်သည်။မန္တလေးမြီးရှည်တွင် ဆန်ခေါက်ဆွဲ၊ အသားနှင့် ဆော့စ်တို့ပါဝင်ပါသည်။ မန္တလေးမြီးရှည်ကဲ့သို့နောက်ထပ် စားစရာတစ်မျိုးဖြစ်သော ဟင်းချို နှင့် လတ်ဆတ်သော အသီးအရွက်များ ပါဝင်သည့် မြေအိုးမြီးရှည်ကိုလည်း သုံးဆောင် ကြည့်သင့်ပါသည်။
မုန့်ဟင်းခါး
လတ်ဆတ်သောငါးနှစ်ကို အခြေခံပြီးချက်ထားသော မြန်မာနိုင်ငံ၏ မုန့်ဟင်းခါးသည် နေ့တစ်နေ့ကို စတင်ဖို့အတွက် အကောင်းဆုံးသောမနက်စာဖြစ်သည်။ မုန့်ဟင်းခါးသည် မြန်မာနိုင်ငံ၏ကိုယ်စားပြုအစားအစာတစ်မျိုးဟု ဆိုနိုင်ပါသည်။ မြန်မာနိုင်ငံ၏ ဟင်းရည် ဖြစ်သောမုန့်ဟင်းခါးကို အလွယ်တကူရရှိနိုင်သည့် လတ်ဆတ်သောငါးများနှင့် အရသာရှိပြီး ဆေးဖက်ဝင်သည့် ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်များဖြစ်သော စပါးလင်၊ ဂျင်း၊ ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူတို့နှင့် ချက်ထားပြီး ဆန်မှုန့်ကို အရည်ဖျော်ကာ ပြုလုပ် ထားသော ဆန်ခေါက်ဆွဲ(မုန့်ဖက်)နှင့် တွဲဖက်စားသုံးရပါသည်။
နန်းကြီးသုပ်
နန်းကြီးသုပ်သည် မြန်မာနိုင်ငံ၏ အစားအစာများထဲမှ တစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ နန်းကြီးသုပ် သည် ဆန်မှုန့်ကိုအရည်ဖျော်ပြီး ပြုလုပ်ထားသည့် ထူသောဆန်ခေါက်ဆွဲ(မုန့်ဖက်) ကို ကြက်သား နှင့် ချက်ထားသည့်အနှစ်၊ ပါးပါးလှီးထားသော ကြက်ဥပြုတ်၊ ပဲမှုန့်စသည်တို့နှင့် နောက်ဆုံးတွင် လှီးထားသော ကြက်သွန်နီ၊ နံနံပင်၊ သံပုရာသီး၊ ငရုပ်သီးတို့ကို သမအောင် မွှေပြီး ပြင်ဆင်ထားသော အသုပ်တစ်မျိုးဖြစ်သည်။ မြန်မာနိုင်ငံသို့ သွား ရောက်လည်ပတ် သောအခါတွင် သုံးဆောင်ကြည့်သင့်သည့် အစားအစာတစ်မျိုး ဖြစ် ပါသည်။
ရှမ်းခေါက်ဆွဲ
ရှမ်းခေါက်ဆွဲသည် လူကြိုက်များသော အစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ကမ္ဘာအနှံမှ လူများ ကြိုက်နှစ်သက်ကြပါသည်။ ရှမ်းခေါက်ဆွဲသည် ရှမ်းပြည်နယ်တွင်သာမက မန္တလေးမှာပါ ကျော်ကြားသောအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်သည်။အရသာရှိလှတဲ့ရှမ်းခေါက်ဆွဲကို ဝက်သား (သို့) ကြက်သားကိုခရမ်းချဉ်အနှစ်နှင့်ချက်ပြုတ်ထားပြီးတစ်ညသိပ်ထားသော ဆန်ခေါက်ဆွဲတို့ဖြင့် ပြင်ဆင်ထားသော အစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ တစ်ခါတစ်ရံတွင် အရံဟင်းများနှင့် စားသုံးပြီး အထူးသဖြင့် ရှမ်းခေါက်ဆွဲကို ဟင်းရည်နှင့် တွဲဖက်၍ စားသုံးကြပါသည်။အစားအစာများကို နေရာအစုံယေဘူယျတွေ့နိုင်ပြီး အခြေခံအကျဆုံးအတွေ့အကြုံဖြစ်သည်။
ရခိုင်မုန့်တီ
ရခိုင်ပြည်နယ်၏ အထူးအလေးထားရသော ဟင်းလျာတစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ လတ်ဆတ်သော ဆန်ခေါက်ဆွဲသေးဖြင့်ပြုလုပ်ထားပြီး ရခိုင်လူမျိုးများအတွက် အဆာပြေအဓိကစားသည့် အစား အစာတစ်ခုလည်းဖြစ်သည်။အသုပ်(သို့) အရည်ပုံစံဖြင့် စားသုံးနိုင်ပါသည်။ ဆန်ကြာဆံအား ရေချိုငါး၊ စပါးလင်၊ရခိုင်ငါးပိတို့ဖြင့်ပြုလုပ်ထားသောဟင်းရည်ဖြင့်တွဲဖက်စားသုံးနိုင်ပါသည်။ ရခိုင်မုန့်တီသုပ် ကိုလည်း တူညီသော ပါဝင်ပစ္စည်းများထည့်ပြီး အစိမ်းရောင်ရှိသော ငရုတ်သီးအနှစ်တို့ဖြင့် စားသုံးနိုင်ပါသည်။
ဘိန်းမုန့် (မြန်မာကိတ်မုန့်)
ဂျုံမှုန့်၊ ထန်းလျက်၊ အုန်းသီးမျှင်၊ မြေပဲတို့ဖြင့် ပြုလုပ်ထားပြီး ဘိန်းမှုန့်ဖြူးထားသော မြန်မာ့ ရိုးရာ မုန့်တစ်ခုဖြစ်ပါသည်။ အလယ်တွင် နူးညံ့၍ ဘေးဘက်တွင် အနည်းငယ်ကြွပ်ရွပြီး ကြက်ဥ (သို့) အခွံမာသီး(သို့) နှစ်မျိုးစလုံး တို့ဖြင့်လည်း တွဲဖက်စားသုံးနိုင်သည်။
မုန့်လင်မယား
လုံးခြမ်းပုံသဏ္ဍာန်ရှိပြီး ပုံစံခွက်ငယ်များစွာပါဝင်သောဒယ်အိုးတွင် ဆန်မှုန့်နှင့် ကြက်ဥတို့ ရောထားသောမုန့်နှစ်တို့ကိုကြော်ပြီး နှစ်ခုပေါင်းထားသော မုန့်တစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ ယင်းသို့နှစ်ခြမ်း ပေါင်းစပ် ထားမှုကြောင့် လင်နှင့်မယားပုံစံကဲ့သို့ တူညီနေခြင်းဖြစ်သည်။
မုန့်ပြားသလက်
ဆန်မှုန့်နှင့်ကြက်ဥတို့ရောထားသောမုန့်နှစ်ကို ပျားသလက်ပုံစံပြုလုပ်ထားသော မုန့်တစ် မျိုး ဖြစ်ပါသည်။ အချိုအရသာအတွက် ထန်းလျက်ရည်ထည့်၍လည်း သုံးဆောင်နိုင်ပါသည်။
အစားအစာသည်လူမျိုးတစ်မျိုး၏ယဉ်ကျေးမှုကိုဖော်ညွှန်းပြီးယင်းယဉ်ကျေးမှုကိုခံစားရန်လိုအပ် သည်။
-
-
အကြော်
အရွက်များအား ဆန့်မှုန့်ထဲတွင်နှစ်၍ ကြော်ထားသော ကြွပ်ရွပြီးအရသာရှိသည့် အစား အစာဖြစ်ပါသည်။အငွေ့တထောင်းထောင်းဖြင့်ပူနေသော အကြော်ကို မန်ကျည်းအချဉ်ရည်ဖြင့် တို့၍ ရေနွေးကြမ်း ဖြင့် တွဲဖက်စားသုံးနိုင်ပါသည်။ ညနေသရေစာအဖြစ်စားသုံးနိုင်ပါသည်။
-
-
ကယားဝက်အူချောင်း
ကယားပြည်နယ်၏ နာမည်ကျော်ကြားသောဝက်အူချောင်းဖြစ်ပြီး မြန်မာနိုင်ငံသို့ လာရောက် လည်ပတ်ရာတွင်မဖြစ်မနေစားသင့်သောအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။အရသာ အမျိုး မျိုးရှိပါ သည်။ ကယားပြည်နယ်၏ရွာများသို့ လာရောက်လည်ပတ်ပြီး ဝက်အူချောင်းပြလုပ်ပုံ အဆင့် ဆင့်ကိုလည်းကိုယ်တိုင်လေ့လာနိုင်ပါသည်။ စိတ်ဝင်စားစရာ ကောင်းသော အတွေ့အကြုံတစ်မျိုး လည်းဖြစ်ပါသည်။
-
-
မုန့်လက်ဆောင်း
မုန့်လက်ဆောင်းသည် အုန်းနို့နှင့် ထန်းလျက်ရည်တို့အား မုန့်လက်ဆောင်းဖတ်များဖြင့် ရောထားသော မြန်မာ့ရိုးရာမုန့်တစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ သင်္ကြန်ပွဲတော်များတွင် တည်ခင်းဧည့်ခံလေ့ရှိပြီး နွေရာသီတွင်လည်း လမ်းဘေးဈေးသည်များက ရောင်းချလေ့ရှိပါသည်။
-
-
ဆနွင်းမကင်း
ဆနွင်းမကင်းသည် မြန်မာနိုင်ငံ၏ ကျော်ကြားသောအချိုပွဲ(မုန့်)ထဲမှ မုန့်တစ်မျိုး ဖြစ် သည်။ကောက်ညှင်း၊အုန်းရည်၊ သကြားနှင့် နို့တို့ဖြင့် ပြုလုပ်ထားပါသည်။ မြန်မာ့အလှူပွဲများတွင် တည်ခင်းဧည့်ခံ လေ့ရှိသည်။
-
-
ရွှေရင်အေး
ရွှေရင်အေးသည် မြန်မာ့ရိုးရာအချိုပွဲတစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ သာကူစေ့ပြုတ်၊ ကျောက်ကျော၊ ပေါင်မုန့်၊ အုန့်နို့၊ ကောက်ညှင်းတို့ဖြင့် ပြုလုပ်ထားပါသည်။ ပြုလုပ်ရလွယ်ကူပြီး ချိုမြိန်သောအရသာ ရှိပါသည်။
အစားအစာသည် စားသုံးရန်အတွက် တစ်ခုသာမဟုတ်ဘဲ ယဉ်ကျေးမှု၊ အလေ့အထတို့နှင့် တစ်သားတည်း ရှိနေခြင်းမျိုးကိုဆိုလိုပါသည်။
မုန့်လုံးရေပေါ်
မြန်မာနိုင်ငံသို့ လာရောက်လည်ပတ်စဉ်တွင်စားသုံးနိုင်ပြီး ရေပေါ်တွင် ပေါလောပေါ်နေ သောကြောင့်မုန့်လုံးရေပေါ်ဟုခေါ်တွင်ပါသည်။ ထန်းညက်နှင့် အုန်းသီးခြစ်တို့အား ဌာပနာထားသော မုန့်လုံးဖြစ်ပြီး ပွဲတော်များတွင် တည်ခင်းဧည့်ခံလေ့ရှိသော်လည်း ထမင်းစားပြီးစားသုံးနိုင်သော သရေစာလည်းဖြစ်ပါသည်။
ကောက်ညှင်း
ကောက်ညှင်းသည် မွှေးကြိုင်ချိုမြိန်သော မြန်မာရိုးရာအစားအစာတစ်ခုဖြစ်ပါသည်။ ထမနဲသည် ကောက်ညှင်းကိုအခြေခံထားသော မွှေးကြိုင်ပြီးချိုမြိန်သောအရသာရှိ၍ ပွဲတော်များတွင် တည်ခင်းလေ့ ရှိပါသည်။အဖြူရောင်ဆန်နှင့် ငချိတ်ဆန် နှစ်မျိုးလုံး သုံး၍လည်း ပြုလုပ်နိုင်သည်။ ရန်ကုန်နှင့် မန္တလေးမြို့များ၌ နှစ်စဉ် ထမနဲထိုးပွဲများကျင်းပလေ့ရှိသည်။
ထန်းလျက်
မြန်မာနိုင်ငံတွင် ထန်းပင်များစွာရှိသောကြောင့် ထန်းလျက်ကို မြန်မာနိုင်ငံအနှံ့အပြားတွင် ရရှိနိုင်ပါသည်။ မြန်မာနိုင်ငံ စားသောက်ဆိုင်များတွင် အစာစားပြီးနောက် အချိုပွဲအဖြစ် သုံးဆောင်နိုင်ပါသည်။မြန်မာနိုင်ငံသို့လာရောက်လည်ပတ်စဉ်တွင် ထန်းလျက်ပြုလုပ်ပုံတို့ကို လေ့လာ ရန်နှင့် ထန်းလျက်အမျိုးမျိုး၏အရသာတို့ကို မြည်းစမ်း ရန်လည်း မမေ့သင့်ပါ။ certain villages in the morning.
ထန်းရည်
မြန်မာနိုင်ငံမြောက်ပိုင်းသို့ လာရောက်လည်ပတ်ရာတွင် မြန်မာ့ရိုးရာယဉ်ကျေးမှုတစ်ခုဖြစ် သည့် ထန်းရည်ကို မြည်းစမ်းရန် အကြံပြုလိုပါသည်။ ထန်းရည်စုဆောင်းသည့် အိုးကြီး၊ အိုးသေးများ အားထန်းပင်တွင်တွဲလောင်းချိတ်ထားသည်ကိုမြင်နိုင်ပါသည်။ မြန်မာနိုင်ငံ၏ ကျန်ရှိသည့်ဒေသများ တွင်လည်း ထန်းရည် ရရှိနိုင်သော်လည်း မြန်မာနိုင်ငံမြောက်ပိုင်းသို့ လည်ပတ်မည် ဆိုပါက ထန်းရည်ပြုလုပ်ပုံ တို့ကိုပါ လေ့လာနိုင်ပါသည်။
မြန်မာဘီယာ
မြန်မာနိုင်ငံ၏ ဘီယာချက်စက်ရုံတွင် ချက်လုပ်ထားသော နှစ်သက်ဖွယ်ရာ မြန်မာဘီယာ အား မြည်းစမ်းကြည့်သင့်ပါသည်။ အင်္ဂလိပ်လက်ထက် (၁၈၈၆) ခုနှစ်တွင် ဘီယာချက် စက်ရုံကို တည်ထောင်ခဲ့ပြီး (၁၉၅၄) ခုနှစ်တွင် နိုင်ငံပိုင်ပြုလုပ်ခဲ့ပြီး လက်ရှိတွင် Myanmar Brewery Ltd ဟုအမည်တွင်ခဲ့ပါသည်။ (၂၀၁၇) ခုနှစ်မှစ၍ Burbritအမည်ဖြင့် မြန်မာနိုင်ငံ၏ပထမဆုံးဘီယာကို ထုတ်လုပ်ခဲ့သည်။မြန်မာနိုင်ငံတွင်ရှိနေစဉ်အတွင်း မြန်မာဘီယာနှင့် Burbrit ကို မြည်းစမ်းကြည့်စေ လိုကြောင်းအကြံပေးလိုပါသည်။
ဒေသအလိုက်ရှိရမည့် အစားအစာများ
ခရီးသွားများအတွက်လက်ရာမြောက်သောရိုးရာစားသောက်ဖွယ်ရာများ စားသောက်ခြင်း ဖြင့်အကောင်းဆုံးအတွေ့အကြုံများကိုကိုယ်စားပြုသည့်အစားအသောက်မြည်းစမ်းခြင်းအလေ့အထကိုမြန်မာနိုင်ငံ၏မြို့တိုင်း၊ဒေသတိုင်းတွင်တွေ့မြင်နိုင်ပါသည်။ဒေသအလိုက်ရိုးရာယဉ်ကျေးမှုများရှိပါသည်။ စားသောက်ဖွယ်ရာအသီးသီးသည် ဒေသ၏ ရိုးရာယဉ်ကျေးမှုကိုသာမက ယင်းဒေသ၏ သမိုင်းကိုပါ ထင်ဟပ်စေပါသည်။

လတ်ဆတ်သော သစ်သီးများ
ဒေသခံများက သစ်သီးများကိုကြိုက်နှစ်သက်ကြပြီး သွားလေရာနေရာတိုင်း၌ အမျိုးမျိုး သော သစ်သီးတို့ကို တွေ့ရှိနိုင်ပါသည်။ ရာသီအလိုက် သစ်သီးများကိုရောင်းချကြသော လမ်းဘေး ဈေးသည်များကို တွေ့မြင်နိုင်ပါသည်။ ဖရဲသီး၊ စပျစ်သီး၊ ငှက်ပျောသီး၊ ဇီးသီး၊ ပိန္နဲသီး၊ စတော်ဘယ်ရီ သီး၊ သရက်သီးနှင့် ဒူးရင်းသီး စသည့် အသီးအမျိုးမျိုးကို စားသုံးနိုင်ပါသည်။
မန္တလေး
မန္တလေးမြို့သည် ခရီးသွားများအတွက် အကောင်းဆုံးအစားအစာများကို ပေးစွမ်းနိုင်ပါ သည်။ ဝက်သား၊ ကြက်ဥနှင့် ခေါက်ဆွဲတို့ပြုတ်ထားသော ကြေးအိုး၊ ခေါက်ဆွဲသုပ်တို့နှင့် ဝက်သား တုတ်ထိုး၊ ငါးသံပုရာပေါင်းတို့ကိုလည်း မြည်းစမ်းနိုင်ပါသည်။ ထို့အပြင် ဒေသဆိုင်များ၌လည်း လတ်ဆတ်စွာ ပြင်ဆင်ထားသော အစားအစာတို့ကို ဆိုင်ထိုင်စားသောက်နိုင်သည်။
မော်လမြိုင်
မော်လမြိုင်မြို့သည် အရသာရှိသောအစားအစာများကြောင့် ကျော်ကြားပါသည်။ အစား အသောက်အတွက် လာရောက်လည်ပတ်သော ဧည့်သည်များလည်းရှိပါသည်။ ရေစိမ်မုန့်ဟင်းခါး၊ ခေါက်ဆွဲပြုတ်၊ ဖာလူဒါ၊ မြန်မာဘိန်းမုန့်နှင့် အကင်အမျိုးမျိုးတို့ကိုလည်း မြည်းစမ်းနိုင်ပါသည်။
ကမ်းခြေရှိ ပင်လယ်စာများ
မြန်မာနိုင်ငံသည် အရှေ့ဘက်နှင့် တောင်ဘက်တွင် ကမ်းခြေများစွာရှိသောကြောင့် ပြည်ကြီး ငါး၊ ရေဘဝဲ၊ ယောက်သွားအစရှိသည့် ပင်လယ်စာမျိုးစုံကို လတ်ဆတ်စွာ စားသုံးနိုင်ပါသည်။